Probiotiká sú definované ako “živé mikroorganizmy, ktoré pri podávaní v dostatočnom množstve prispievajú k zdraviu hostiteľa”.1
Probiotiká sa v určitej forme používajú na podporu zdravého trávenia už po tisícročia. Existujú indície, pochádzajúce ešte z biblických čias, o tom, že ľudia pili kyslé mlieko pre zdravie. Probiotiká však dostali podporu od vedcov v roku 1907 — po tom, čo víťaz Nobelovej ceny Élie Metchnikoff urobil zásadný objav. Chcel zistiť, prečo niektorí ľudia v Bulharsku žili oveľa dlhšie ako iní. Po pozorovaní, že dedinčania žijúci v horách Kaukazu každý deň pili fermentovaný jogurtový nápoj, si uvedomil, že tento nápoj obsahujúci baktérie s názvom Lactobacillus bulgaricus zlepšoval ich zdravie a pravdepodobne prispieval k predlžovaniu ich života.2
Onedlho sa produkty s obsahom baktérií mliečneho kvasenia začali používať na liečbu tráviacich ochorení. Dnes je ich užívanie, vo forme probiotík, rozšírené a nachádzajú sa v mnohých mliečnych výrobkoch ako aj vo výživových doplnkoch a medicínskych produktoch.3
Predpokladá sa, že probiotiká zlepšujú rovnováhu baktérií v črevnej mikroflóre človeka4,5 – ekosystém mikróbov, ktoré žijú v našom tráviacom systéme. Môžu sa používať ako doplnok pri hnačke súvisiacej s antibiotickou liečbou,5,6 pri akútnej infekčnej hnačke7 alebo ak nechceme riešiť problémy s trávením pri cestovaní do zahraničia.8 Takisto sa odporúčajú pri tráviacich problémoch, ako napr. nadúvanie a plynatosť9, a podpore imunitnej funkcie organizmu.1